Als ondernemer weet je maar al te goed dat het een flinke klus kan zijn om een hypotheek te krijgen. Zeker als je nog geen drie jaar bezig bent, staan kredietverstrekkers over het algemeen niet te springen. Althans, dat is wat je hoort. De realiteit is namelijk anders. Voor ondernemers is er behoorlijk wat mogelijk op het gebied van hypotheken, ook voor ondernemers die net zijn gestart. Hieronder worden de mogelijkheden uitgelegd.
Kijk verder dan je neus (inkomen) lang is
Vraag 1 bij het afsluiten van een hypotheek als ondernemer is hoe hoog je inkomen is. Dat lijkt een simpele klus. Je bekijkt immers hoeveel er overblijft na aftrek van de BTW en inkomstenbelasting en je bent klaar. Maar zo werkt het niet, tenminste niet bij iedere bank. Als ondernemer kan je ervan profiteren dat er kredietverstrekkers zijn die verder kunnen, maar vooral durven te kijken dan andere banken.
Dan worden naast je DGA-salaris ook je andere inkomsten meegenomen bij de hypotheekaanvraag. Je kunt dan denken aan dividend uit de onderneming, rendement op je vermogen, inkomsten uit vastgoed en bonussen. Omdat deze inkomsten mogen worden meegenomen, kan dat droomhuis ineens wel realistisch worden. Het is altijd slim om in zee te gaan met een kredietverstrekker die expert is op het gebied van hypotheken voor ondernemers.
Extra korting voor ondernemers
Een ander voordeel van een bank die gespecialiseerd is in hypotheken voor ondernemers, is dat je extra korting kunt krijgen. Een voorbeeld is een ondernemersarrangement. Als je al klant bent bij de bank die je ook je hypotheek gaat verstrekken, kun je in aanmerking komen voor korting. En elke vorm van korting is altijd mooi meegenomen. Samen met je hypotheekadviseur kan er voor jou maatwerk worden gemaakt.
Welke hypotheken zijn er mogelijk?
Als ondernemer kun je dezelfde hypotheekvormen als particulieren aanvragen. De meest voorkomende vormen zijn annuïteiten en lineair. Bij allebei de hypotheken wordt maandelijks afgelost en rente betaald. Door de hypotheekrenteaftrek kun je een deel van de betaalde rente terugkrijgen.
Bij een aflossingsvrije hypotheek kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Verder zijn er nog wat andere hypotheekvormen die je als ondernemer kunt afsluiten. Ook hier ga je met je hypotheekadviseur mee in gesprek. Het is belangrijk om tijdens het hele traject één aanspreekpunt te hebben.
Als startend ondernemer kun je trouwens NHG krijgen als je minstens een jaar actief bent.
Breng het risico in kaart
Een lening afsluiten is altijd een risico, maar met een hypotheek voor een getrouwd stel met dubbel inkomen is de kans dat er iets misgaat niet zo groot. Dat is voor ondernemers anders. Hoe stabiel je bedrijf ook is, door onverwachte wendingen kan de boel zo op zijn kop staan. Denk maar aan de coronacrisis en de kredietcrisis.
Een hypotheekadviseur maakt een goede risicoanalyse. Daaruit blijkt wat wel en niet verstandig is. Het is daarbij een voordeel als jouw adviseur korte lijntjes heeft met de afdeling Risk van de bank. Zo kies je uiteindelijk de beste hypotheek.