Het is een van de belangrijkste momenten van het politieke jaar: de koning die de Troonrede voorleest. Maar van een echte speech is geen sprake, aldus speechschrijver en auteur Renée Broekmeulen. Dat komt omdat Willem-Alexander niet de echte afzender is.
‘De Troonrede is geen echte speech: de spreker (de koning) is immers niet de echte afzender. Ook al is hij lid van de regering, hij is niet verantwoordelijk voor het kabinetsbeleid dat in de Troonrede wordt aangekondigd. Daarom is er geen ruimte en ook geen behoefte aan pathos in de Troonrede’, schrijft Renée Broekmeulen in haar boek De speechschrijver. De daadwerkelijke afzender is de premier; daarom wordt de Troonrede ook geschreven door de speechschrijver van Mark Rutte.
Duurste overheidspersbericht
‘De speechschrijver van het ministerie van Algemene Zaken doet ieder jaar enorm zijn best er toch wat beluisterbaars van te maken, maar dat is in essentie een hopeloze missie’, aldus Broekmeulen. ‘Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing (2017) noemde Prinsjesdag niet voor niets “de dag dat het duurste overheidspersbericht van het jaar in de Ridderzaal wordt voorgelezen …”’
Betrouwbare bronnen
Speechschrijver en auteur Renée Broekmeulen is op Prinsjesdag te gast in de podcast Betrouwbare bronnen van Jaap Jansen en PG Kroeger. Uiteraard over de Troonrede, maar ook over hoe je een toespraak schrijft die past bij de bewindspersoon die ‘m moet uitspreken, over hoe Amerikaanse en Britse speeches verschillen van de Nederlandse spreekcultuur, en over tal van bekende speeches: van de tv-toespraken van Mark Rutte en de koning aan het begin van de coronapandemie tot de speech van Femke Halsema na de steekpartij bij het centraal station van Amsterdam.