Een netwerk is belangrijk. Maar het is niet altijd makkelijk om een netwerk op te bouwen waar je echt wat aan hebt. Soms mis je de aansluiting, dan kun je je heel eenzaam voelen. En soms denk je dat je een geweldig netwerk hebt, maar dan blijkt dat het je niet verder helpt.
De fase van bondgenootschappen
De fase van bondgenootschappen is de fase waarin je prettig werkt met je collega’s en samen resultaten bereikt. Samen de schouders eronder. Het ego telt (nog) niet. Het is vaak de fase van ‘wij samen tegen de rest’. Voor vrouwen een fase waarin ze meestal goed gedijen omdat samenwerken hen vaak makkelijk afgaat. Onderschat deze kwaliteit niet: goed samenwerken is een kunst. En bijkomend voordeel:
je hoeft je hoofd nog niet boven het maaiveld uit te steken, want je bent onderdeel van de groep. Dat maakt het voor vrouwen ook een veilige fase.
Professionele groei
Tegelijkertijd is dit ook de fase van professionele groei. Je wordt zelfbewuster. Je weet wat je kunt maar ook wat je nog wilt ontwikkelen. Een gezond zelfbewustzijn leidt ook tot heldere ambities. Je wordt steeds beter in je werk. Misschien (ach, niet zo bescheiden: waarschijnlijk!) word je zelfs heel goed in wat je doet. Dat vraagt om een bewuste volgende stap, die inhoudt dat je strategisch leert handelen en investeert in een sterk, functioneel netwerk. Dat doe je door steeds helderder te krijgen wat je ambitie is en door strategische bondgenootschappen aan te gaan die je kunnen helpen die ambitie te realiseren.
Kennen en gekend worden
Bondgenoten zijn mensen die jou steunen én die jij op jouw beurt ook steunt. Waar je in stap 1 (De kracht van leerlingschap, in het boek Authentiek Leiderschap voor vrouwen – red) vooral hulp en steun van anderen krijgt, gaat het in stap 2 meer om geven en nemen, om gelijkwaardigheid. Een gevoel van gezamenlijkheid overheerst.
Denk aan het Afrikaanse principe Ubuntu: ‘Ik ben, omdat wij zijn.’ ‘Wij’ is hier belangrijker dan ‘ik’. Juist door kennis te delen en samen naar resultaten te streven, behaal je het beste resultaat. Best een feminien uitgangspunt, toch? Desondanks voelen vrouwen zich niet altijd gemakkelijk bij deze stap. Dat komt doordat niet alleen je vakkennis en je competenties ertoe doen, maar doordat je ook het speelveld beter moet leren kennen en er je eigen plaats gaat innemen. En je eigen plek innemen, dat leer je niet op een opleiding. Dat is iets wat je moet leren in de praktijk.
Queen bees
Het lijkt zo vanzelfsprekend: zoek je bondgenoten onder de vrouwen in de organisatie. Zeker als het er niet zo veel zijn. Omdat jullie ervaringen delen, om het feest der herkenning te ‘vieren’. In de praktijk blijkt dat echter nog niet zo makkelijk. ‘There is a special place in hell for women who do not help other women,’ is een beroemd citaat van Madeleine Albright, de in 2022 overleden oud-minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Misschien nogal heftig uitgedrukt, maar ze maakte wel een duidelijk punt.
Helaas horen ook wij het maar al te vaak: vrouwen steunen elkaar lang niet altijd en werken elkaar niet zelden zelfs tegen. Er is natuurlijk nergens een wet aangenomen die vrouwen verplicht om andere vrouwen te helpen. Maar bij een beetje sisterhood is iedere vrouw gebaat.
Zelfscan
Er zijn geen goede of foute antwoorden, ze zijn bedoeld om inzicht te krijgen in hoe jij je verhoudt tot het netwerken.
- Vind jij netwerken leuk?
- Weet je hoe de hazen lopen?
- Ken je de informele netwerken?
- Heb je zicht op de ongeschreven spelregels van de organisatie?
- Heb je zicht op de volgende stap in je carrière?
- Weet je wat echt nodig is om promotie te maken in deze organisatie?
- Ken je je grootste talenten?
- Weet je wat je anderen te bieden hebt?
- Weet jij op wie je kunt vertrouwen?
- Weet je wie jouw bondgenoten zijn?
Deze vragen zijn belangrijk bij het zetten van stap 2. Hoe vaak heb jij ‘ja’ geantwoord? Hoe vaker, des te steviger is je basis in deze stap. Je zult merken dat je hem gemakkelijk en snel kunt nemen. Is dat niet het geval? Geen zorgen, je kunt het leren.
Over het boek
Het artikel komt uit het boek Authentiek Leiderschap voor vrouwen van Jolanda Holwerda en Liesbeth Tettero. Dit is wat anderen zeggen over het boek:
‘Dit boek biedt onmisbare inspiratie om als vrouw een rol als leider te verwerven. Het maakt je krachtiger én machtiger. ’
– Annette Mosman, Topvrouw van het jaar 2022 en CEO APG. APG is winnaar van de Rise & Lead Award 2024 voor gendergebalanceerd leiderschap.
Beluister de podcast: authentiek leiderschap voor vrouwen met Jolanda Holwerda en Liesbeth Tettero
Door: Jolanda Holwerda, Liesbeth Tettero