Whiplashletsel is een veelvoorkomend letsel bij verkeersongevallen, met name bij een achterop aanrijding. Het wordt veroorzaakt door het te snel bewegen van de nek. Als het hoofd plotseling een slingerbeweging naar voren en naar achteren maakt, kan dit klachten veroorzaken. Dan spreken we over een whiplash. Whiplash komt vaak voor bij auto-ongelukken, bij het uitoefenen van sporten of andere soort gebeurtenissen waarbij de nek letsel oploopt. Veel mensen herstellen binnen enkele weken van een whiplash. Helaas zijn er ook gevallen bekend dat de klachten maanden of zelfs jaren aanhouden. In het laatste geval kan een whiplash impact hebben op uw werk en inkomen. Voor hen is een whiplash een langdurige aandoening.
We bekijken in dit artikel wat de impact kan zijn van een whiplash op uw werk of inkomen. We bekijken de verschillende gevolgen van een whiplash, zoals de fysieke en psychische gevolgen en daarnaast bekijken we de juridische en sociale aspecten die kunnen spelen bij een persoon met een langdurige whiplash.
De meeste mensen met een whiplash herstellen hier snel van, maar het komt ook regelmatig voor dat de klachten langdurig zijn. Zo zijn er fysieke en psychologische gevolgen die erg lastig kunnen zijn voor slachtoffers en zijn er enkele juridische en sociale aspecten waar u rekening mee moet houden.
Fysieke gevolgen
Het oplopen van een whiplash kan verschillende fysieke gevolgen teweegbrengen. De klachten zijn divers en ieder slachtoffer ondervindt zijn eigen klachten. Een persoon kan onder andere nek-, schouder- en rugklachten ervaren. Andere klachten kunnen zijn:
- hoofdpijn
- concentratieproblemen
- geheugenproblemen
- misselijkheid
- oorsuizen
- overprikkeling
- beperking in bewegingsvrijheid
Deze fysieke gevolgen kunnen leiden tot gevolgen op het werk. Wanneer u zwaar lichamelijk werk verricht is het mogelijk dat u een tijd niet kan werken of verschillende taken niet meer kan uitvoeren.
Wanneer u taken moet uitvoeren waarbij u uw nek veel moet bewegen kan het voorzetten van het werk erg lastig zijn voor mensen met langdurige whiplash klachten.
Psychische gevolgen
Er wordt vaak overheen gekeken, maar mensen met langdurige whiplash klachten kunnen te maken krijgen met psychische gevolgen. De kans bestaat dat slachtoffers angstig of depressief worden. Sommige mensen hebben last van posttraumatische stressstoornis (PTSS) door de impact van het ongeluk waarbij de whiplash is opgelopen. Mensen met whiplash klachten kunnen depressief worden en dit leidt weer tot minder productiviteit op de werkvloer, conflicten met familieleden en medewerkers en concentratieproblemen.
Mensen met langdurige whiplash klachten kunnen door deze symptomen afgezonderd worden van de buitenwereld, familie en vrienden en werkcontacten.
Juridische aspecten
Als je een whiplash hebt opgelopen als gevolg van een verkeersongeval, bijvoorbeeld een aanrijding van achter, kun je de daardoor geleden schade verhalen bij de aansprakelijke partij. Eerst moet de aansprakelijkheid worden erkend, waarna de schade moet worden vastgesteld. Dit kan lastig zijn, omdat de whiplash klachten medisch moeten worden vastgesteld. Zijn de klachten het gevolg van het ongeval? De specialisten van Letselschade.nl kunnen u bijstaan in uw claimzaak met whiplashletsel.
Juridische claims zoals een schadevergoeding kunnen erg complex zijn en veel mensen weten niet hoe hiermee te beginnen. Het kan erg lang duren voordat het slachtoffer de schadevergoeding ontvangt. Het is namelijk vaak lastig te bewijzen dat een whiplash een direct gevolg is van een ongeluk. Dit is waar Whiplash – LetselSchade.nl om de hoek komt kijken. Zij helpen u met elke stap in het juridische proces bij een whiplash.
Sociale aspecten
Mensen die lijden aan een whiplash kunnen voor verschillende sociale problemen kunnen te staan. Helaas is de wereld niet altijd begripvol ingesteld en hebben mensen hun oordeel klaarliggen. Daarnaast hebben mensen met een whiplash te maken met het minder kunnen onderhouden van sociale contacten.
Wanneer dit speelt op het werk kan de persoon met een whiplash voor een grote uitdaging komen te staan.
Een whiplash en werk
Dit alles kan het voor een slachtoffer met whiplashletsel om het werk uit te kunnen oefenen, zoals voor het ongeval. Hulp vragen en ondersteuning krijgen kan lastig zijn.
De werkgever kan, om de persoon met een whiplash te ondersteunen, enkele maatregelen treffen. De werkgever kan meedenken met jou, zoals flexibele werktijden, maar ook ergonomische maatregelen treffen.
Als je als gevolg van het whiplashletsel (deels) arbeidsongeschikt bent geraakt, is de werkgever verplicht om jou te helpen re-integreren. Denk bijvoorbeeld aan een adequate re-integratieaanpak waarbij ook psychologische begeleiding tot de mogelijkheden behoort.
Impact op het inkomen
Als een persoon met een whiplash minder uren kan werken of zelfs helemaal niet meer kan werken kan dit financiële gevolgen hebben. De Wet Verbetering Poortwachter verlangt van zowel de werkgever als de werknemer met whiplashletsel dat ze zich inspannen om te re-integreren. De werkgever is verplicht twee jaar lang 70% van het laatste loon door te betalen. Je kunt ook een ziektewetuitkering ontvangen. Ben je in loondienst, maar ben je langer dan twee jaar ziek, dan kun je een WIA-uitkering aanvragen. Dit is helaas minder dan wanneer je volledig aan het werk bent. Kom je niet aanmerking voor een WIA-uitkering of stopt de uitkering, dan kun je mogelijk bijstand krijgen.
Dit heeft forse invloed op het inkomen.
In Nederland zijn er uitkeringen te verkrijgen voor arbeidsongeschikten. Wanneer u hiervoor in aanmerking komt kan dit aanzienlijk helpen de impact op het inkomen te verminderen.
Het is dan ook van belang dat je zo snel mogelijk onder medische behandeling komt te staan voor het opgelopen letsel en dat je blijft werken, binnen jouw mogelijkheden.