De pandemie heeft de wereld flink doen laten veranderen. We werken veelal vanuit huis, mensen zijn hun baan verloren of bewust van baan veranderd om te voorkomen dat zij zonder werk zouden komen te zitten, enzovoorts. Wat betekent dit voor de komende maanden, of zelfs jaren? Met name in de horecabranche is de vraag naar personeel groot. Hetzelfde geldt voor de evenementenbranche. Nu er meer mag is men driftig op zoek naar nieuwe medewerkers, het liefst uitzendkrachten. Op deze manier kan het evenement doorgang vinden, zonder dat men vastzit aan dure contracten. De kosten van een uitzendkracht kunnen echter hoger uitvallen dan vooraf gedacht.
Zo moeten de kosten voor vakantiegeld, de pensioenpremie en de afdracht voor sociale lasten ook bij een uitzendkracht vergoed worden. Partijen gespecialiseerd in HR advies kunnen je organisatie helpen hierin de juiste keuzes te maken.
Veel ontslagen medewerkers hebben nieuw werk
Een van de zichtbare gevolgen van het nieuwe normaal, is het feit dat veel ontslagen personeel inmiddels nieuw werk gevonden heeft. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die voorheen werkzaam waren in de horeca en nu ander werk gevonden hebben. Ook in de evenementenbranche, met name in de opbouw van podia, zijn veel mensen van baan gewisseld. Specifiek voor de bouwers van podia geldt dat zij aan de slag zijn gegaan bij bijvoorbeeld timmerbedrijven. In de bouw is de vraag naar geschoold personeel immers groot. Het maakt dat bedrijven in de horeca- en evenementenbranche nu hard op zoek moeten naar nieuwe medewerkers.
Nieuw personeel vaak niet van dezelfde kwaliteit
Het moeten zoeken naar nieuw personeel brengt nadelen met zich mee. Nieuw personeel is vaak niet ingewerkt. Mede doordat het vaak gaat om mensen die net klaar zijn met hun opleiding. Hoewel deze personeelsleden op termijn dezelfde kwaliteit kunnen leveren als het personeel wat voorheen werd ingezet, zal de kwaliteit in de beginfase minder hoog liggen. Het maakt dat werk minder snel of minder goed wordt uitgevoerd. Het is iets waarmee bedrijven rekening dienen te houden bij het aannemen van nieuw personeel.
Kantoor wordt op een andere manier ingericht
Voor organisaties die geen medewerkers hebben hoeven te ontslaan geldt dat er voornamelijk op kantoor veel zal veranderen. In de komende maanden willen de meeste medewerkers vanuit huis blijven werken. Het is goed bevallen bij met name de oudere generatie. Voor managers brengt dit risico’s met zich mee, daar het zicht op het personeel verwatert. Daarbij hebben met name jongere krachten behoefte aan contact op de werkvloer. Voor hen is het thuiswerken veel minder prettig. Managers staan voor de uitdaging hier de juiste balans in te vinden.