‘Ik wil niet decoreren, maar hervormen. Ik geloof niet meer in objecten, maar in landschappen.’ Daan Roosegaarde ontwerpt om het leven beter te maken.
Ontwerper Daan Roosegaarde (1979) is winnaar van tal van designprijzen, veelgevraagd spreker en hij was VPRO-zomergast in 2013.
Slimme wegen en fietspaden
Roosegaarde studeerde aan de kuntsacademie in Arnhem en Enschede en werkt nu samen met onder andere DSM aan slimme oplossingen, maar ook bijvoorbeeld met bouwbedrijf Heijmans om slimme (lichtgevende) snelwegen en fietspaden te ontwikkelen. Hij is de bedenker van een smogvrij park in Beijing, waar laserstralen laten zien waar er nog vuile lucht is. Zie je geen laserstralen, dan is de lucht schoon. ‘De afwezigheid van de materie is het design – het design is een architectuur van absentie.’
Ander werk van hem zal binnenkort te zien zijn op Schiphol, waar we zijn zijn 3D-wolken kunnen gaan bewonderen. LED-lampen, die als de zon door de wolken schijnen, wijzen passagiers de weg.
Waar ligt de grens?
Sociaal ontwerper Roosegaarde begint met een idee en gaat dan nadenken over hoe het eruit moet zien. Moet het bewegen of reageren? Welk verhaal moet het gaan uitlokken? Dan gaat hij zoeken naar de grens van wat wel en niet kan. Hij noemt die aanpak Maya: Most Advanced Yet Acceptable.
Zo heeft hij in Beijing een lotusbloem ontworpen die reageert op menselijke warmte. Hij heeft prototypes uitgetest en zich afgevraagd hoe een lotusbloem meebeweegt met de zon.
Op zoek naar nieuwe werelden
Hij signaleert dat bedrijven en overheden nu beseffen dat het oude aan het crashen is en dat het niet goed gaat. Ze zijn op zoek naar nieuwe werelden en kijken naar de designer als aandrager van oplossingen. De weg daar naartoe is hightech met als uitgangspunt: design to improve life.
‘Bedrijven hebben een enorme schatkamer aan technologie, materialen en kapitaal. Ik weet: er is altijd een antwoord, maar op welke vraag?’
Bron: P+
Zie ook: Interactive landscape: Daan Roosegaarde op TEDx.