De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, in de volksmond beter bekend als de NOW, is de populairste vorm van overheidssteun onder het mkb. Dat meldt onder meer Rendement.nl op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De NOW wordt gezien als één van de drie grote mkb-noodmaatregelen, naast de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) en de mogelijkheid tot belastinguitstel. De overheid riep het steunpakket in het leven na de uitbraak van het coronavirus.
Veertig procent
De financiële steun de de NOW biedt, is gebruikt door veertig procent van de Nederlandse mkb’s, aldus het CBS. Dat komt neer op zo’n 106.500 mkb-ondernemingen, de verzamelterm voor bedrijven met twee tot 250 werknemers in dienst.
De cijfers werden bekend gemaakt nadat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hiertoe een verzoek had ingediend.
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid geeft overheidssteun aan middenkleinbedrijven die door de coronacrisis minstens twintig procent van hun omzet hebben zien verdwijnen. De NOW geeft hen het recht op een vergoeding tot negentig procent van de loonkosten. Het wordt daarmee voor mkb’s makkelijker om tijdelijk geen salarissen meer uit te keren, waardoor het eveneens eenvoudiger is om geld binnen de organisatie te houden. Bedrijven hoeven zodoende niet of nauwelijks uit hun reserves te putten.
De drempel van een omzetverlies van twintig procent is overigens tijdelijk. Naar verwachting verhoogt de regering deze op een later, nog onbekend moment naar dertig procent.
Andere kredietmogelijkheden
Banken en online kredietverstrekkers openen hun deuren inmiddels weer voor veel bedrijven. Zakelijk krediet krijgen of een zakelijke lening afsluiten was in de eerste helft van 2020 voor de meeste ondernemingen vrijwel onmogelijk. Vanwege de onzekerheden die destijds speelde waren kredietverstrekkers zeer terughoudend. Inmiddels kunnen geldverstrekkers de risico’s en het toekomstbeeld beter inschatten, waardoor de geldkraan weer opengaat.
Bedrijven in getroffen sectoren hoeven overigens niet te rekenen op een financiering, voor hen blijft het lastig om krediet aan te trekken, omdat er geen verbetering verwacht wordt op korte termijn.
Meer maatregelen
Het CBS heeft eveneens onderzocht hoeveel mkb-ondernemingen de NOW combineerden met een van de andere overheidsmaatregelen. Van de bedrijven die steun vanuit de NOW genoten, gebruikte 49 procent ook andere steunpakketten.
De combinatie tussen de NOW en de TOGS, de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren, bleek het populairst: 35.300 ondernemingen wendden zich tot beide steunpakketten.
De combinatie tussen de NOW, de TOGS én de aanvraag voor belastinguitstel werd gebruikt door 22.500 bedrijven.
Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)
De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) werd op vrijdag 27 maart geïntroduceerd. Hierbij konden ondernemers die aan de eisen voldeden een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 ontvangen. Doel van de maatregel was het indammen van directe schade aan de ondernemingen. Met de tegemoetkoming konden ondernemers eenvoudiger hun vaste lasten betalen, zoals de huur van het bedrijfspand en andere, doorlopende kosten. De TOGS werd op vrijdag 26 juni afgeschaft en is inmiddels niet meer aan te vragen.
Uitstel van belastingbetaling
Het aanvragen van uitstel voor belastingbetaling is volgens de statistieken van het CBS de op twee na populairste coronamaatregel voor het mkb. Deze regel stelt bedrijven in staat hun belastingen op een later moment te betalen, met een maximum van drie maanden. Dit geldt voor zowel de inkomsten- als de vennootschaps-, de loon- en de omzetbelasting.