Even stonden alle sites en kranten er vol van. Is de hype voorbij? Alles behalve dat. Maar in het licht van Corona is de Bitcoin wel op de achtergrond geraakt. Daarom zetten we het spotlight weer even aan en vertellen we je alles wat je moet weten voor je de keuze maakt om wel of geen Bitcoins te kopen.
Wat zijn Bitcoins?
Bitcoin, afgekort BTC, is een zogenaamde cryptovaluta die op 3 januari 2009 gelanceerd werd. De maker van de Bitcoin is Satoshi Nakamoto, maar wie deze persoon echt is, is niet bekend. Het vermoeden is dat het een pseudoniem is voor een groep ontwikkelaars. Wat wel duidelijk is, is dat de Bitcoin is ontworpen zijn met het doel het creëren van een gedecentraliseerd betaalmiddel. Een betaalmiddel waar geen centrale bank of andere instantie een rol speelt in het netwerk. Met name door de crisis voor 2009 daalde het vertrouwen in banken tot een dieptepunt. Hierdoor werd gezocht naar een alternatief; het resultaat is de huidige Bitcoin.
Investeren of kopen
Als je in Bitcoins wilt investeren, moet je er rekening mee houden dat er een risico aan de investering zit. De koers kan snel stijgen maar daardoor ook weer snel dagen. Er kan zelfs een prijsverschil zitten tussen het selecteren van je BTC en de betaling. Dit betekent dat je er altijd voor moet zorgen dat je alleen investeert met geld dat je niet nodig hebt voor je dagelijkse behoefte zoals hypotheek/huur, boodschappen of noodsituaties. Hiermee kun je tegelijk bepalen welk bedrag voor jou geschikt is om te investeren in Bitcoins. Je kunt Bitcoins al kopen vanaf 1 euro en het is niet verplicht om een hele BTC te kopen. Betalen kan overigens gewoon met iDeal. Zo makkelijk is het dus.
Brokers
Na het kiezen van het juiste investeringsbedrag is het moment van aankoop het meest belangrijk. Het is uiteraard afhankelijk van jouw gevoel of onderzoek. Wanneer is de Bitcoin koers voor jou aantrekkelijk. Wil je Bitcoin kopen dan is het noodzakelijk een broker te kiezen. Een broker is een tussenpartij tussen de kopende partij (jij dus) en de verkoper (de cryptocurrency exchange). Sommige brokers kopen grote hoeveelheden op en houden voorraad, sommige plaatsen de bestelling direct bij een exchange. Een broker rekent daardoor meestal een hogere fee dan exchanges. Maar het voordeel is een gemakkelijk systeem, betalingen met iDeal en Bancontact en Nederlandse ondersteuning. Zeker als je net start of niet veel wil handelen, is het dus verstandig een broker te kiezen. Kies er wel een die bij jou past en waar je met iDeal kunt betalen.
Veiligheid voorop
Het klinkt als een inkoppertje maar kies alleen voor veilig en betrouwbare brokers. Kijk naar de kosten die er zijn zoals handelskosten maar soms ook transactie kosten, en hoe snel een broker levert. Hoe groot is het assortiment voor als je misschien ook in andere digitale valuta wil investeren. En ook of er een mobiele app beschikbaar is, is een relevante vraag. Uiteraard zijn er nog meer vragen. Wil je Bitcoin kopen of goedkoop Bitcoin kopen is het in elk geval verstandig je hierin te verdiepen.