De leider een held? Mmmm…
In dit filmpje zie je hoe de leider weliswaar heel belangrijk is; hij of zij heeft lef en een briljant idee. Het is echter de eerste volger die de waaghals verandert van een eenzame gek in een briljante leider …
Als je vast zit …
‘Edgen’ noemen we dat. Edging is het gevoel dat je hebt als je op de hoge duikplank staat en je wilt wel springen maar je durft niet. Terwijl je best weet dat het leuk is om te spetteren in het water daar onder. Edgen zien we veel in organisaties. Als een directieteam voor de derde keer de start van een teamcoachingstraject uitstelt. Als er in een cultuurtraject van consultant wordt gewisseld als de echte thema’s boven water komen. Als in een groep iedereen naar de wc moet als de leider gaat vertellen wat er de komende maanden gaat gebeuren bij de reorganisatie. Edgen is te vergelijken met het begrip ‘overspronggedrag’ uit de biologie. Als een dier, bijvoorbeeld een koe, iets erg spannend vindt (er komt een grote hond aan rennen), dan is ze soms in dubio tussen vluchten of vechten. En gaat dan … gras eten. Ultiem niks doen. Poezen gaan zich wassen, konijnen zitten verstijfd stil. En mensen … richten een derde task force op, gaan koffie halen, brengen nog eens wat verbeteringen aan in het projectplan. Edgen los je niet op door iemand een harde duw te geven. Dan springt diegene nooit meer van de duikplank of wordt te hard en te snel met de neus op de feiten gedrukt en staat niet meer op. Edgen los je op door iemand ‘over de rand te zoenen’, door ‘kissing over the edge’. Dit doe je door een zogenaamd ‘weerbericht’ te geven. Door het edge-gedrag te benoemen, te zeggen wat je ziet. Zonder oordeel. Zodat de groep, de coachee of die ene collega of je partner zelf kan beslissen of hij of zij de sprong waagt of zegt: nee, nu nog niet. Bewuster en transparant voor de omgeving.
‘Reageren op het humeur is geen kwestie van het verstand gebruiken; dat kan er niets aan veranderen. Je moet van houding veranderen en de juiste beweging nemen’ (Alain, Frans filosoof en essayist, 1868-1951)
Springende Masai
Door de hoepel springen om de beste te zijn? Masai nemen dat wel heel letterlijk. Bij de Masai krijg je de hoogste status … als je het hoogste springt. Is het daarom dat Masai zo gezond zijn? Of komt het doordat ze veel bloed van hun runderen drinken? Trouwens … Masai eten geen groente, alleen maar vlees en mais. Toch hebben ze de laagste en meest gezonde body mass index ter wereld … Toch dat springen dan? Dat doen ze vanuit hun kuitspieren. Een speciale techniek die van jongs af aan wordt geleerd en dagelijks geoefend.
Bron: Jitske Kramer en Danielle Braun, Academie voor Organisatiecultuur.
Tip: Jitske Kramer en Danielle Braun zijn sprekers tijdens Het Grootste Kennisfestival van Nederland op 25 mei 2016. Zij sluiten de dag op een spetterende manier af met trommels en kampvuren.