Als je je onderhandelingsvaardigheden wilt verbeteren, moet je dat planmatig aanpakken. Onderhandelen kan een breed scala aan onderwerpen en vaardigheden omvatten. Kiezen voor het verbeteren van “onderhandelen” zonder een strikt plan kan ertoe leiden dat belangrijke doelen worden gemist en details niet voldoende worden uitgewerkt. Het is volgens deze aankoopmakelaar in Utrecht daarom een goed idee om deze tips toe te passen!

Werk aan je zachte vaardigheden
Zachte vaardigheden zoals actief luisteren en probleemoplossend vermogen vormen de kern van het onderhandelingsproces. Deze vaardigheden zijn niet specifiek voor een bepaalde functie, maar een goede kennis en begrip van zachte vaardigheden kan iedereen helpen om vooruit te komen op de werkvloer. Emotionele intelligentie (ook wel EQ genoemd) wordt tegenwoordig hoog gewaardeerd. Het stelt een onderhandelaar niet alleen in staat de ander beter te doorgronden, maar het kan hem ook helpen zijn emoties te reguleren. Zelfs de meest ervaren onderhandelaars kunnen lastige mensen en frustrerende situaties tegenkomen waarin het lijkt alsof er geen uitweg is. Door tijd te investeren in het ontwikkelen van soft skills, kan een onderhandelaar niet alleen innovatieve oplossingen vinden om het gesprek gaande te houden, maar ook zichzelf beter managen, wat over het algemeen een prettigere dialoog creëert.
Leer hoe je waarde creëert
Elke succesvolle onderhandeling vereist een heen-en-weergesprek tussen alle betrokken partijen. Leren hoe je waarde kunt creëren en creatieve oplossingen kunt aandragen, kan helpen om een lastige onderhandeling weer op de rails te krijgen en kan de andere partij zelfs aanmoedigen om jouw kant te kiezen. Waarde creëren tijdens het onderhandelingsproces kan op verschillende manieren. Je kunt belangrijke stappen ondernemen om vertrouwen te kweken (zoals het tonen van je soft skills), of je kunt een creatief compromis voorstellen dat de andere partij overtuigt. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om naar de “onverenigbare grond” te kijken: waar jij en de andere partij het oneens zijn in plaats van dat je het eens wordt. Door de tijd te nemen om het standpunt van de andere partij goed te begrijpen, begin je hem of haar beter te begrijpen en zul je daardoor gemakkelijker een compromis kunnen bereiken.
Stel doelen
Bij elke poging tot verbetering is volgens de experts van professionele aankoopbegeleiding van Grandia Aankoopmakelaars het stellen van tastbare en meetbare doelen een uitstekende manier om de voortgang te volgen. Wat je beoogde eindpunt ook is, zorg ervoor dat de doelen SMART zijn:
- Specifiek (Specific)
- Meetbaar (Measurable)
- Haalbaar (Achievable)
- Relevant (Relevant)
- Tijdgebonden (Time-bound)
Of je nu helemaal opnieuw begint of al over vaardigheden beschikt om op voort te bouwen, het stellen van realistische doelen kan je helpen een plan te ontwikkelen om je naar het volgende niveau te brengen. Met structuur en een doel in je doelen, kun je duidelijk zien wat er nodig is om de gewenste verbetering te realiseren. Wat onderhandelen betreft, kan het verstandig zijn om precies te bedenken wat je aan de onderhandelingstafel wilt zien. Door te begrijpen wat je met de onderhandelingen wilt bereiken en welke concessies je bereid bent te doen, kun je realistische doelen stellen voor je onderhandelingspogingen.