Heel wat boeken staan vol met interessante dingen over management. We moeten meer gaan samenwerken in de markt in plaats van elkaar te beconcurreren, we moeten onze medewerkers tot aandeelhouder maken, ruimte maken voor professionals en ze faciliteren in plaats van ze directief aan te sturen en onze wetgeving zit vol gelijkheid als het gaat om kansen. Tussen jong en oud, man en vrouw, blank en gekleurd. En wat zien we?
Jaknikkers en vriendjes
We zien dat in de bedrijfstop voor het merendeel mannen zitten. Mannen die jaknikkers en vriendjes om zich heen verzamelen. Die er geen moeite mee hebben om mensen, die goed functioneren, een andere functie te geven om te ontslaan omdat ze alleen maar naar het scoren op de korte termijn kijken.
Toen de zogenaamde crisis (niets anders dan economisch herstel de andere kant uit) net begon, was het en vogue om te praten over moreel verantwoord management. Daar wordt nog steeds over gepraat, maar veel meer dan mooie woorden zijn het niet. Steeds weer zie je dezelfde structuur opduiken in bedrijven.
Haantjestructuur
Als het even tegenzit, herstelt zich de structuur van de haantjes. Mannen die aansturen vanuit machtsgedrag en die geen idee hebben hoe ze de kwaliteit van individuen moeten benutten. En ze werken altijd op dezelfde manier. Ze komen eens langs, managen op incidenten, meestal op cijfers, niet op hoe die cijfers tot stand komen. En al helemaal niet op hoe je die cijfers de goede kant uit krijgt.
Ze doen dat door druk te zetten. Ze doen niet veel meer dan (soms alleen maar per mail) tegen mensen roepen dat de productie zo slecht is. Dat gebeurt met veel bombast en dreiging. Goede mensen, die hard werken om het resultaat te verbeteren, worden uit hun functies gehaald. Op basis van afstandelijke waarnemingen.
Aan mensen die alleen maar mailtjes sturen over cijfers en dan dreigende taal uitkramen, hebben we niets. En iedereen weet dit. Maar hoe kan het dan toch, dat ze altijd weer in leidinggevende posities zitten? Dat ze alle ruimte krijgen van bestuursraden en aandeelhouders om ongeremd hun macht uit te oefenen?
Laten we haantjes tegenwerken
Laten we oppassen dat onze opvatting over moreel verantwoord management niet een vluchtige mode was. Laten we de haantjes tegenwerken en zorgen dat we strategieën vinden die ze het werken onmogelijk maakt. En ruimte maken voor goede managers die echt voor een beter resultaat zorgen. Met ons.
Bron: Bert Overbeek, via ManagementSite.nl.