Het KNMI presenteerde nieuwe scenario’s waaruit blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering groot zijn. Winters worden natter, er ontstaan vaker zware buien met veel wateroverlast tot gevolg en zomers worden véél droger. Dit is nu al goed merkbaar op plaatsen met veel verharding zoals op bedrijventerreinen. Het is de hoogste tijd om aan oplossingen te werken.
Als je in de zomer over een bedrijventerrein loopt, is het daar vaak meer dan 40 graden. Geen prettige omgeving om in te werken. Het is dan ook niet vreemd dat medewerkers zich in die omstandigheden minder goed kunnen concentreren en minder productief zijn. Dat dit gevolgen heeft op het werkgeluk van medewerkers is duidelijk. Bovendien zien werkgevers dit terug in hoger ziekteverzuim.
Niet alleen hitte veroorzaakt overlast, ook staan wegen na een hevige regenbui onder water en stroomt water de panden in. Slecht voor de bereikbaarheid van bedrijven en veel onnodige hoge kosten door waterschade.
Oplossingen
Het kan ook anders. Bedrijventerreinen kunnen zich nu al aanpassen aan het veranderende klimaat. De oplossingen zijn bekend. Op een groen bedrijventerrein blijft het koeler. Meer groen hoeft weinig ruimte kosten. Zo kunnen groene daken al veel koeling brengen, terwijl deze ook gelijk water vasthouden. Groene gevels houden bedrijfspanden koel en zien er ook fraai uit. Door bomen te planten ontstaat schaduw, wat een koelend effect heeft.
Ondernemers kunnen bijna altijd wel wat tegels verwijderen op hun terrein, bijvoorbeeld langs de gevels. Ook kunnen zij tegels op de parkeerplaats vervangen door halfverharding. Door een bedrijventerrein opnieuw in te richten, ontstaan nog meer mogelijkheden, zoals het vervangen van riolering door een gescheiden stelsel. Daarbij wordt het regenwater apart afgevoerd en raakt het riool minder snel overbelast. Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het belangrijk dat ondernemers acties voor klimaatadaptatie plannen.
Bron: ANP Expert Support
Door: Stefan Romijn, Adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular