Overweeg je om een bedrijfsauto aan te schaffen? Dan ga je allereerst op zoek naar een geschikte auto. Als je deze gevonden hebt, ben je er nog niet. Nee, want het is ook belangrijk dat je veilig de weg op kan. Daarom moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten. Zonder zo’n verzekering mag je namelijk niet de weg op met jouw bedrijfsauto. Reden genoeg om zo snel mogelijk een bedrijfsautoverzekering af te sluiten. Toch raden wij je aan hierbij niet over één nacht ijs te gaan. Niet iedere verzekering is immers hetzelfde. Om te voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt, vertellen wij je hier waar je op moet letten bij het verzekeren van jouw bedrijfsauto.
Wat dekt de verzekeraar?
Voordat je een zakelijke autoverzekering afsluit, moet je goed kijken naar de dekking. Net als een personenauto kun je en bedrijfsauto namelijk op drie manieren verzekeren. Als je in een auto van de zaak rijdt, moet je in ieder geval een WA-verzekering afsluiten. Met deze dekking ben je verzekerd voor de wettelijke aansprakelijkheid. Veroorzaak je schade bij anderen met jouw bedrijfsauto? Dan vergoedt de verzekeraar deze schade. Ook schade aan inzittenden valt binnen de dekking van een WA-verzekering.
De WA-verzekering is de goedkoopste zakelijke autoverzekering die je af kunt sluiten, maar heeft ook de minste dekking. Wil je jouw bedrijfsauto beter verzekeren? Kies dan voor WA + Beperkt Casco. Met deze dekking verzeker je namelijk ook schade aan jouw eigen auto. Zo kun je bij de verzekeraar aankloppen bij ruitschade, maar ook bij schade door storm, hagel, inbraak, diefstal of joyriding. Schade aan jouw bedrijfsauto door een aanrijding valt niet binnen de dekking van deze verzekering.
Wil je schade aan jouw bedrijfsauto door een aanrijding niet uit eigen zak betalen? Kies dan voor de dekking WA + Volledig Casco. Deze verzekering dekt namelijk ook schade door botsingen, slippartijen en van de weg of te water raken. Ook schade door vandalisme valt binnen de dekking van deze zakelijke autoverzekering. Logischerwijs is WA + Volledig Casco de duurste zakelijke autoverzekering. De dekking is namelijk een stuk uitgebreider dan de WA-verzekering en daar betaal je voor.
Hoogte van de premie
Omdat het een verzekering betreft betaal je hier premie voor. De meeste mensen dragen deze premie maandelijks af. Hoeveel je betaalt, hangt af van de verzekering die je afsluit. Hierboven haalden we al aan dat de kosten hoger uitvallen als je kiest voor een uitgebreidere dekking. Kies je voor WA + Volledig Casco? Dan betaal je meer dan voor WA of WA + Beperkt Casco.
Denk overigens niet dat alle verzekeraars dezelfde prijzen hanteren voor zakelijk autoverzekeringen, want dat is niet het geval. De prijzen kunnen zelfs sterk verschillen per verzekeraar. Zakelijke autoverzekeringen vergelijken is daarom ook aan te raden. Op deze manier weet je wat je betaalt voor een bedrijfsautoverzekering bij verschillende verzekeraars. Zodoende betaal je nooit onnodig veel voor een zakelijke autoverzekering.
Fiscaal voordeel
Als je zakelijk in een bestelauto rijdt, kun je profiteren van fiscaal voordeel. Een bestelauto heeft namelijk een grijs kenteken. Dit kan jou financiële voordelen opleveren. Je betaalt bijvoorbeeld minder motorrijtuigenbelasting voor een bedrijfsauto met een grijs kenteken. Daarom is het zeker de moeite waard om uit te zoeken of je hiervoor in aanmerking komt. Onderaan de streep kan dit je namelijk behoorlijk wat geld schelen. Helaas komt niet iedere bestelbus in aanmerking voor een grijs kenteken. Zo moet je een btw-nummer hebben en ondernemer zijn voor de omzetbelasting. De bestelauto moet bovendien een vlakke laadvloer hebben en de laadruimte mag geen zitplaatsen bevatten.