Als er één ding duidelijk is geworden na 18 maanden Corona-crisis, is het wel dat thuiswerken veel beter en veel vaker mogelijk is dan eerder gedacht. Volgens onderzoek van TNO werkte eind 2020 48% van de werknemers thuis: 35% volledig en 14% combineerde thuiswerken met werken op locatie.
Nu we weer terug naar normaal gaan, geeft bijna 1 op de 4 werknemers aan ook na de COVID-19 pandemie grotendeels vanuit huis te willen werken. Veel bedrijven denken hierdoor aan kleinere behuizing. Wat te doen met de leegkomende kantoorgebouwen?
Nu we weer terug naar normaal gaan, geeft bijna 1 op de 4 werknemers aan ook na de COVID-19 pandemie grotendeels vanuit huis te willen werken. Veel bedrijven denken hierdoor aan kleinere behuizing. Wat te doen met de leegkomende kantoorgebouwen?
Woningtekort én leegstaande bedrijfspanden
Naast de beweging van kantoor naar thuiswerk, hebben we in Nederland ook te maken met een groot woningtekort. Er is niet veel fantasie voor nodig om 1 en 1 op te tellen en te zien dat er kansen liggen in transformatie van kantoorpanden naar woningen. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van studio’s en appartementen voor studenten, starters, arbeidsmigranten en/of senioren. De kantoren krijgen zo weer een gebruiksfunctie waardoor ook het vestigingsklimaat in de omgeving wordt versterkt. Dit heeft op zijn beurt weer een positief effect op de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van de buurt. Win-win-win dus.
De regels waar je aan moet voldoen om transformatie mogelijk te maken Natuurlijk is het transformeren van kantoorpanden (of winkelpanden, kerken of schoolgebouwen) naar woningen niet iets wat je ‘even’ doet. Naast bestemmingsplannen en bouwvoorschriften heb je te maken met aanvullende Woningborg-eisen, aannemers en omgevingsmanagement. Daarbij komt uiteraard ook de financiering om de hoek kijken. Er is vaak een flinke investering nodig die zich pas terug gaat betalen wanneer de woningen verkocht of verhuurd worden. Een overbruggingskrediet of slimme projectfinanciering kan dan uitkomst bieden.
Slimme projectfinanciering
Mogelijk Vastgoedfinanciering biedt projectontwikkelaars dergelijke financieringsmogelijkheden. Met looptijden van 6-36 maanden, periodieke bouwdepot uitbetalingen en leningen tot €10 miljoen geeft Mogelijk volop opties om de droom van een appartementencomplex te realiseren. Aangezien een van de oprichters van Mogelijk zelf projectontwikkelaar is, kent Mogelijk de kansen, risico’s, eisen, contracten en alles met betrekking tot noodzakelijke vergunningen als geen ander. Dat maakt het gesprek over een financiering een stuk eenvoudiger.