In de afgelopen maanden hebben we een nieuw verhaal zien ontstaan. Een verhaal van instellingen en bedrijven die toenemende interesse tonen voor bitcoin en andere cryptocurrencies. Ook Vechain (VET) kopen vandaag wordt regelmatig gedaan door de ondernemingen. De recente mega bitcoin-aankopen door Square (50 miljoen dollar) en MicroStrategy (435 miljoen dollar) hebben zeker de wereldwijde krantenkoppen gehaald en dit voor iedereen aan het licht gebracht. Onder de oppervlakte begon deze trend echter al eerder, maar nu lijken er steeds meer bedrijven voor te kiezen om te investeren in crypto. De vraag is hierbij vaak voor welke munt ze kiezen. Dit kan lastig zijn, net zoals het antwoord op de vraag “crypto staken of niet?” Vaak wordt gekozen voor Bitcoin, waarover je meer kunt lezen in het onderstaande artikel.
Als nieuwe activaklasse nam Bitcoin de tijd om een prijsgeschiedenis op te bouwen en een idee te krijgen van de cycli die het doormaakt. Tegenwoordig wordt de waardepropositie van crypto beter begrepen door de meeste geavanceerde beleggers en wordt het gezien als een welkome troef om hun grotendeels in fiat luidende balansen uit te breiden en te diversifiëren. Bovendien, gezien de negatieve renteomgeving waarin we ons momenteel bevinden, is het aanhouden van contanten duur geworden voor bedrijven. Investeren in bitcoin en andere cryptocurrencies via de Litebit crypto app lijkt daarom een steeds rationelere keuze.
Een van de belangrijkste functies van geld is om een waardeopslag te zijn: een mechanisme om koopkracht over tijd en geografie over te dragen. Goud wordt al millennia lang vertrouwd als een waardeopslag. De belangrijkste reden voor de status van goud als waardeopslag is dat het aanbod van goud op aarde schaars is. Het vertrouwen in de opslag van waardekwaliteiten berust op het begrip van de mensheid van de natuur: dat goud beperkt is en nog niet kosteneffectief kan worden gesynthetiseerd.
Goed ingeburgerde fiat-valuta’s zoals de dollar of de euro kunnen ook worden beschouwd als goede waardeopslag. Vertrouwen in fiat-valuta’s berust op vertrouwen in de overheid. Het schenken van een dergelijk vertrouwen in één enkele instelling is zeer efficiënt, maar er zijn ook risico’s. Fiat-valuta’s kunnen bijvoorbeeld hun geloofwaardigheid verliezen en gedevalueerd worden door de acties van de regering, die in tijden van crisis te maken kan krijgen met kortetermijndruk die zwaarder weegt dan de bezorgdheid over de geloofwaardigheid op de lange termijn.
Als we deze twee waardeopslagplaatsen tegenover elkaar stellen, kunnen we de euro zien als een gecentraliseerd monetair actief, dat door één enkele actor kan worden gedevalueerd, en goud als een gedecentraliseerd monetair actief, wat niet kan worden gedevalueerd door één actor. Nu deelt Bitcoin deze en vele andere kenmerken met goud. Net als goud heeft Bitcoin een eindige voorraad. Momenteel is het aanbod van Bitcoin bijna 19 miljoen. In de loop van zijn leven zal het asymptomatisch de 21 miljoen naderen. Deze digitale munt is hierdoor waarschijnlijk zelfs schaarser dan goud. Het bereiken van schaarste in digitale vorm was de grote technische doorbraak van Bitcoin. Bovendien is Bitcoin, net als goud, moeilijk te minen. In het Bitcoin-netwerk moeten miners rekenkracht gebruiken om transacties te valideren. Het proces is zowel hardware- als energie-intensief.
In tegenstelling tot goud is Bitcoin echter digitaal, draagbaar en bestand tegen censuur. Het feit dat het digitaal is, betekent dat het goedkoper is om op te slaan en gemakkelijker over te dragen dan goud, wat fysiek omslachtig is. Deze eigenschappen zijn vooral handig in tijden van kapitaalcontroles of onteigeningen waar Bitcoin niet in beslag kan worden genomen, aangezien de valuta wordt overgedragen via een peer-to-peer-netwerk en wordt bewaard in digitale portefeuilles die normaal gesproken goed beveiligd zijn.