In de bouw is goede software onmisbaar. Er worden op een dag veel documenten gemaakt, gedeeld en gewijzigd. Ook worden er voor projecten verschillende modellen gemaakt en moet alle bijbehorende informatie opgeslagen worden. Als je dat allemaal handmatig zou moeten doen, zou je geen enkel bouwproject afkrijgen. Daarom bestaat er bouwsoftware. Met bouwsoftware is het mogelijk om een goede workflow in een bouwproject te realiseren en wordt alle informatie nauwkeurig en veilig opgeslagen. Hoe dat allemaal werkt en wat voor rol een DMS en BIM daarin hebben, lees je in dit artikel.
Document Management Systemen
Wat is een DMS? DMS is de afkorting van Document Management Systemen. Dit zijn systemen voor het centrale beheer van alle documentatie van een bouwproject. De documenten worden dus op een centrale plek opgeslagen, maar zijn ook vanaf deze plek door iedereen die daarvoor bevoegd is, te bekijken en te wijzigen. Ook kunnen werknemers elkaar real-time van feedback of commentaar voorzien. Daarnaast is het mogelijk om eerdere versies van een document te bekijken, omdat er binnen een DMS met versiebeheer wordt gewerkt. Binnen een DMS bestaat er ook een handige zoekfunctie, waardoor je nooit lang op zoek bent naar een bepaald document. Op die manier creëert een DMS een betere workflow en verbetert DMS de onderlinge communicatie.
Building Information Modeling
Wat is BIM? BIM is de afkorting van Building Information Modeling en is een systeem om 3D-modellen te maken. Met deze 3D-modellen wordt het mogelijk om bouwprojecten niet alleen te visualiseren, maar ook te optimaliseren. In de modellen zit namelijk alle informatie en technische specificaties en eigenschappen opgeslagen door het hele project heen. Dat zorgt ervoor dat iedereen altijd en overal bij de nodige documenten kan inzien, mits deze personen natuurlijk binnen het bouwproject bevoegd zijn om dat te doen. Ook wanneer 3D-modellen naar bijvoorbeeld de architect kunnen, zit alle nodige informatie al in het model verwerkt. Dat creëert transparantie en net zoals bij DMS, creëert ook BIM hier een goede workflow.
De Wet Kwaliteitsborging
Sinds januari 2024 geldt er in Nederland een wet die ervoor moet zorgen dat de kwaliteit van de bouw verbetert. Dat betekent dat (nieuw)bouwprojecten voortaan grondiger gecontroleerd worden op correct bouwen en de vastlegging daarvan. Door middel van bouwsoftware ben je als bouwbedrijf in staat om controlemomenten te plannen, vast te leggen en heb je een centrale plek voor alle informatie over een bouwwerk. Zo heb je alle nodige documenten en informatie bij oplevering direct bij de hand voor het dossier bevoegd gezag. Maar ook de kans op het maken van fouten in de bouw wordt kleiner door de nauwkeurigheid van het modelleren met BIM. Al met al zorgt bouwsoftware ervoor dat er binnen je bedrijf een betere workflow kan ontstaan, er makkelijker en sneller binnen teams gecommuniceerd kan worden en alle belangrijke documentatie en informatie beschikbaar is vanuit een beveiligde centrale opslag.