Als jij of je bedrijf nog niet het slachtoffer zijn geworden van een cyberaanval, dan mag je van geluk spreken, maar denk niet dat je er immuun voor bent. Cyberaanvallen nemen toe omdat de daders een voorsprong hebben en zeer gemotiveerd zijn. Individuen en georganiseerde hackers maken misbruik van de lakse veiligheidsmaatregelen die te veel mensen en bedrijven hanteren, waardoor miljoenen dollars en persoonlijke informatie voor het rapen liggen.
Er zijn bepaalde fouten die organisaties vaak maken en waarvoor wij suggesties hebben om het risico van een aanval te verkleinen.
Je huidige beveiligingssysteem aanscherpen
Het systeem en alle software die je organisatie gebruikt, bieden richtlijnen voor het maximaliseren van beveiligingscontroles die je zou moeten volgen. Sommige zijn zo eenvoudig als het uitschakelen van onnodige diensten of het gebruik van de laagste rechten instellingen
Gegevens coderen
Alle pc’s en persoonlijke informatie die in databanken en op servers wordt opgeslagen, moet worden gecodeerd. Dit is de beste manier om je tegen hackers te beschermen en te voorkomen dat ze toegang krijgen tot gevoelige gegevens. Je kunt ook een VPN van goede kwaliteit zoals Surfshark gebruiken op apparaten in je organisatie om je dataverkeer te versleutelen en potentiële cyberaanvallen op een eenvoudige en kosteneffectieve manier te blokkeren.
Gebruik patches.
Het enige wat nodig is, is een klein gaatje in je systeem en hackers kunnen zich een weg naar binnen banen. Het is van cruciaal belang om je beveiligingssysteem en alle software regelmatig te scannen en te voorzien van patches.
Bescherm uitgaande gegevens
Net zoals je je systeem met een firewall beschermt tegen inkomende malware en bots, moet je ervoor zorgen dat bepaalde gegevens je systeem nooit verlaten. Het is belangrijk om je te richten op egress filtering, om te voorkomen dat malafide werknemers of fouten gemaakt door eerlijke medewerkers kunnen leiden tot het vrijgeven van gevoelige gegevens of het vrijgeven van kwaadaardige software binnen het netwerk.
Bewustmaking
Het is belangrijk dat iedereen in de organisatie op de hoogte is van beveiligingskwesties en alert is. Dit betekent dat er moet worden gelet op phishing-zwendel via e-mail en messaging-apps die bonafide lijkt, maar in werkelijkheid probeert aanmeldingsgegevens of gevoelige gegevens te achterhalen of malware in het systeem los te laten.
Wees verstandig met wachtwoorden
De meeste organisaties hebben een wachtwoordbeleid dat gericht is op het hergebruik en de sterkte van gebruikerswachtwoorden. Maar één gebied dat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat het wachtwoord van de pc van de lokale beheerder hetzelfde is als het wachtwoord dat op servers wordt gebruikt. Het zou een hacker niet veel tijd kosten om het hele systeem te infiltreren en met die informatie een interne en externe ravage aan te richten.
Negeer fysieke beveiliging niet
Net zoals je je autosleutels niet in het contact van je auto zou laten zitten voor dieven, moet je geen ID-badges, creditcards, personeels- en financiële dossiers, en mobiele telefoons/tablets laten rondslingeren. Het personeel moet worden opgeleid om deze zaken bij zich te houden of op te bergen wanneer ze niet worden gebruikt.
Koop een Cyberverzekering
Als je te maken krijgt met een cyberlek, dan dekt een solide cyberverzekering je verliezen en de kosten om de schade te herstellen.