Hoe creativiteit je werkdag korter maakt en je er zelf rijker van wordt.
Bij het zien van de titel ‘8 seconden per dag werken’ maak ik direct de associatie met ‘The 4-Hour Workweek’ van Timothy Ferriss. Ik heb meteen de verwachting dat dit de overtreffende trap moet zijn. Creatief gevonden door schrijver Joop de Boers want het maakt me nieuwsgierig. Zelfs mijn kinderen vragen zich bij het zien van het boek af wat voor werk dat dan wel is dat het in 8 seconden per dag kan. Dat werk wil mijn (bijna) puberzoon ook nog wel overwegen!
Bij het openslaan van het boek wordt dat misverstand (wat natuurlijk moedwillig is gecreëerd) al snel uit de wereld geholpen. Het is geen timemanagementboek maar een hulpmiddel om creativiteit te faciliteren. Creativiteit die het mogelijk maakt om nieuwe concepten ter wereld te brengen, ongeacht of je nu een creatief beroep hebt of voor je beroep afhankelijk bent van de creatieve oplossingen van anderen. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de boodschap want de vormgeving van het boek en de lay-out zijn in een modern jasje gegoten. Binnen- en buitenkant nodigen uit om het boek ter hand te nemen. Het heeft een frisse uitstraling de grote bladzijdes en groot lettertype maken het makkelijk leesbaar.
8 seconden per dag
Van de (ongeveer) 8 hoofdstukken wordt het grootste deel besteed aan het scheppen van de context voor de noodzaak van creativiteit. Veranderende tijden vragen andere benaderingen voor het oplossen van problemen. In een wereld die vastloopt op traditionele werkwijzen is creativiteit de sleutel om vooruit te komen, of zelfs te overleven. Problemen die we vandaag de dag ervaren kunnen niet meer worden opgelost in dezelfde context als waarin ze zijn gecreëerd. Aan de hand van veel voorbeelden wordt een pleidooi gehouden voor creativiteit.
Persoonlijk is de noodzaak voor creativiteit goed herkenbaar. Mijn wereld gaat snel en informatie is er in overvloed. Niets willen of mogen missen is het motto dat mijn agenda te vaak bepaalt. In een poging om in die hectiek staande te blijven en te overleven gun ik mezelf weinig tijd om met afstand naar alle uitdagingen te kijken en laat ik mezelf keer op keer meesleuren in de waan van de dag. Een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is en (zoals dat gaat met vicieuze cirkels) zichzelf in stand houdt. De schrijver laat aan de hand van voorbeelden de noodzaak zien om deze patronen te doorbreken, en zoomt daarbij in van groot naar klein. Van ondernemingen tot individu maakt hij duidelijk dat creativiteit de (enige) sleutel is om nieuwe successen te creëren. Vanuit mijn vicieuze cirkel ben ik als lezer vol ongeduld. Ik gun mezelf de tijd niet voor een context die ik al lang ken: ik wil een oplossing!
Geen magische formule
Pas in het laatste deel van het boek komt Joop de Boers tot de oplossing waarvoor mijn verwachtingen hoog gespannen zijn. De titel heeft toch een verwachting gecreëerd voor een unieke formule, of op zijn minst een geheim of in ieder geval een bijzonder creatieve manier om voor elke uitdaging een oplossing te vinden. Maar het geheim komt niet. Hoe gretig ik mij ook door het boek heen werk, het is toch een soort anti-climax. Er is geen geheim, geen magische formule.
En toch, als de boodschap eindelijk bij mij landt is de kern van creativiteit goed geschetst. Creativiteit is niet iets wat je kunt scheppen, alleen de randvoorwaarden. En daar reikt het boek een heel arsenaal van aan. Bewust van het feit dat ieder individu op een andere manier tot creatief denken komt worden allerlei manieren aangereikt waarop je tot een (onder)bewustzijn komt waar ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën. Nieuwe gewoontes in de manier van leven waarin je leert om de hectiek van alle dag te laten voor wat het is. Het woord mindfullness schiet even door mijn gedachten maar dat is het niet. Waar het bij mindfullness gaat om bewustzijn, gaan alle suggesties hier om het verleggen van je focus waardoor je juist afstand neemt van hetgeen waar je een oplossing voor nodig hebt. Zo creëer je de ruimte in je onderbewustzijn om ‘spontaan’ met creatieve oplossingen te komen. Spontaan en (naar het lijkt) in een paar (acht om precies te zijn) seconden.
Logisch, herkenbaar en gek dat ik er een boek van 300 pagina’s voor nodig had om tot die conclusie te komen. Kennelijk is dat precies de manier waarop mijn menselijk brein werkt. Straight to the point was te eenvoudig geweest, deze omweg was nodig. En het is dan weer een compliment voor Joop de Boers dat hij zich niet heeft laten verleiden tot een shortcut.
Bron: Roy van den Anker, SuccessGeneration
Meer over het boek ‘8 seconden per dag werken’.