Talent is hot. Zowel op tv als binnen organisaties. Het benutten van je talent maakt dat je beter in je vel zit, meer plezier hebt én beter presteert. Je kunt zeggen dat je er gelukkiger van wordt, en dat willen we toch allemaal!
Nu zullen veel managers en ondernemers zeggen dat ze hun talenten juist benutten. Maar laten we de realiteit hiervan eens goed bekijken. Benut jij je talenten voldoende om ook daadwerkelijk de vruchten van gelukbeleving te plukken?
Velen worden geleefd door hun agenda. Zij worden door de huidige tijd en vele verschillende omstandigheden bijna continu voorzien van (nieuwe) prioriteiten. Daar komen de wensen van de klanten bij en als het even tegenzit ook hun klachten die het liefst gisteren opgelost moesten zijn. Dan zijn er nog de medewerkers die hun aandacht vragen over de inhoud of meer personele aangelegenheden. En leveranciers waar van alles mee geregeld moet worden. Het is een eindeloos doorgaande stroom. Oh ja en dan de mail…
In zo’n situatie is het moeilijk om talenten bewust in te zetten. Vaak sneeuwen ze langzaam onder in de Waan van de Dag. De automatische piloot neemt het steeds verder over. Je doet wat je hebt te doen en waarvan je denkt dat het van je verwacht wordt.
De maximale geluksbeleving is dan ’tevredenheid’, een gevoel dat optreedt omdat je binnen de omstandigheden het maximaal haalbare hebt gedaan. Dit gaat vaak gepaard met hard werken, lange dagen maken en veel brandjes blussen. Hierdoor heb je het gevoel dat je best effectief bezig bent, het zogenaamde ‘niet onbelangrijke werk’. Zo ontstaat een gevoel van tevredenheid. Dieper van binnen weet je vaak wel dat je zo niet wezenlijk bezig bent met wat er echt toe doet. Tevredenheid blijft uiteindelijk een zeer magere versie van de echte geluksbeleving.
De Waan van de Dag verstomt je geluksgevoel, omdat je alleen maar naar buiten kijkt en daar naar handelt. Je richt je op de actielijst die af moet en op dat wat anderen van je verwachten. Geen contact meer met je ‘binnenkant’, met je gevoel, maakt dat je niet handelt vanuit wat jij werkelijk belangrijk vindt en toe te voegen hebt. De consequentie is dat je hierdoor niet meer voelt of iets je echt een gelukkig gevoel geeft of niet.
5 tips om je talent meer te benutten:
1. Vind uit of je je talenten wel echt inzet. Kijk eens naar je werk: geeft het je een ja-gevoel of een nee-gevoel? Doe je genoeg dingen die je gemakkelijk kunt, die je energie geven en waar je blij van wordt? Doe je genoeg dingen die passen in de visie die jij hebt op je werk, op je bedrijf of de organisatie waar je voor werkt en wat jij belangrijk vindt in het leven?
2. Het kan zijn dat je niet eens heel goed weet wat je talenten zijn. Dan kunnen de bovenstaande vragen je helpen om dit eens te onderzoeken. Talenten zijn die dingen die jij als natuurlijk, gemakkelijk en gewoon beschouwt. Dat waarvan jij impliciet verwacht dat iedereen dat toch moet kunnen. Die dingen die je regelmatig terugkrijgt als compliment of als ‘iets dat nu typisch bij jou past’.
3. Let op: laat je verstand je niet voor de gek houden! Dat is gewend om aan het roer te staan en het meest logische antwoord te geven. Laat je gevoel het antwoord geven dit keer. Geluk gaat immers over beleving en niet over mooie gedachten. Tip: gevoel manifesteert zich in je hart en als mooie gedachten in je hoofd.
4. Als je weet wat je talenten zijn, kun je vervolgens nagaan waar je deze talenten benut in je werk. Waar zet je deze bewust of onbewust in en wat is het effect hiervan op jouw geluksbeleving?
5. Kijk ook eens waar je je talenten onvoldoende inzet. Stel dat je merkt dat je zeer gestresst je medewerkers aanstuurt om alles af te krijgen, terwijl één van je talenten is om rust te brengen. Het bewust inzetten van dit talent in de aansturing zal jouw gelukbeleving in je werk enorm vergroten (en waarschijnlijk ook die van je medewerkers).
Kortom: zorg dat je je talenten (h)erkent. Zet ze bewust in en je wordt een gelukkiger mens!
Bron en meer informatie: Callista Roelofs, De Waanbrekers.