Ongetwijfeld heb je al eens over cryptocurrency of Bitcoin gehoord. De laatste jaren komen deze steevast in het nieuws, niet in het minst wegens de controversiële natuur van deze revolutionaire nieuwe technologie en de extreme volatiliteit van bepaalde cryptomunten.
Over cryptocurrency bestaat helaas nog veel onduidelijkheid. De meeste mensen hebben er wel al eens vaag over gehoord, maar begrijpen het achterliggende concept niet volledig. En hierdoor ontstaan er een heleboel mythes over Bitcoin, Ethereum, Dogecoin en alle altcoins. En al zeker over de blockchain!
In dit artikel bespreken (en ontkrachten) we 5 mythes over cryptocurrency, zodat je goed geïnformeerd bent over deze vorm van digitale valuta.
Mythe #1: Cryptocurrency is onveilig
De eerste mythe is meteen de meest voorkomende en is voornamelijk gebaseerd op onwetendheid.
Cryptocurrency komt vaak in het nieuws omwille van 3 voorname redenen:
- De extreme toename of extreme val van de prijs van een munt
- Een beslissing of maatregel van een overheid
- Een loze uitspraak van een bepaald bekend figuur erover
Zoals je je ongetwijfeld kan inbeelden zal je bij dergelijke berichtgeving weinig positief nieuws krijgen, en zal er een overwegende uitstraling van “onveiligheid” worden geprojecteerd. En als je weinig over het onderwerp weet of zelf onderzoek doet, is dat de perceptie die je zal bijblijven.
Deze mythe kunnen we meteen ontkrachten: cryptocurrency is niet onveilig.
Het is een gedecentraliseerde vorm van digitale munteenheden, waarbij er bij transacties tussen personen geen derde entiteit bij te pas moet komen. Je hebt met andere woorden geen nood meer aan een bank. Wanneer je iets wil kopen met crypto, betaal je de leverancier direct met om het even welke cryptomunt die aanvaardt.
En die transactie is niet alleen volledig anoniem, ze is ook volledig versleuteld. Het is onmogelijk om een transactie te hacken, dus op dat vlak is betalen met cryptocurrency een heel stuk veiliger dan betalen via een bank.
Andere redenen om crypto onveilig te noemen zijn de houding van overheden, de extreme volatiliteit van cryptomunten en de vermeende voorbijgaande aard ervan, mythes die we verder in het artikel aanpakken.
Mythe #2: Cryptocurrency is hetzelfde als blockchain
Wanneer je tegen mensen die al eens over cryptocurrency hebben gehoord erover begint te praten, zal de term “blockchain” onvermijdelijk naar boven komen. En dan is het mogelijk dat je gesprekspartner cryptocurrency en blockchain over dezelfde kam scheert, ze als synoniem voor elkaar gebruikt, en denkt dat er in feite weinig verschil is tussen deze zaken.
Maar niets is minder waar.
Blockchain is de technologie waarop cryptocurrency gebaseerd is, dat klopt, maar hiernaast heeft dit nog een heleboel andere toepassingen, zo kan je er bijvoorbeeld een volledig anoniem en betrouwbaar stem-systeem voor verkiezingen mee opstellen, waarmee er van fraude geen enkele sprake zou kunnen zijn.
Klopt deze mythe? Neen, cryptocurrency is slechts 1 toepassing van de veel bredere blockchaintechnologie.
Mythe #3: Overheden kunnen crypto verbannen
Een “vrees” die kan opduiken wanneer je overweegt om in cryptocurrency te investeren is het feit dat er hier nog weinig tot geen wetgeving over bestaat.
Overheden zitten nog een beetje in de afwachtende fase en er is veel onenigheid over cryptocurrency, zowel binnen regeringen als tussen die van verschillende landen. China heeft bijvoorbeeld recent strenge maatregelen aangekondigd om cryptocurrency aan banden te proberen leggen.
Koppel de vermeende macht die overheden over cryptocurrency hebben aan hun vrees dat deze digitale valuta’s nationale munten deels of zelfs geheel kunnen vervangen, en je krijgt twijfel en een terughoudende houding ten opzichte van crypto bij de bevolking.
En hierdoor denken mensen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat cryptocurrency illegaal zal worden, en dat erin investeren dus een domme zet is.
Maar…cryptocurrency kan je niet verbannen – toch niet in de praktijk. Je kan dit in theorie doen, maar veel zal dat niet uitmaken. Het is immers een gedecentraliseerde vorm van betalingen, die anoniem en globaal kan worden gebruikt.
Klopt deze mythe? Ja, overheden kunnen crypto verbannen, maar als de bevolking dit blijft gebruiken, zal er wegens de anonieme en gedecentraliseerde natuur ervan weinig aan gedaan kunnen worden.
Mythe #4: Cryptocurrency is een goede/slechte investering
Vraag het aan 10 personen en je zal 10 verschillende meningen krijgen over de vraag of cryptocurrency een goede investering is. Dat hangt volledig af van wat je hieronder verstaat.
Kijk je puur naar het risico, dan is cryptocurrency een slechte investering. De prijzen fluctueren te veel (zelfs tussen verschillende crypto brokers), met meerdere pieken en dalen op een korte periode. Maar als je naar de potentie tot winst kijkt, dan is cryptocurrency zonder twijfel één van de beste investeringen die je kan maken.
Is cryptocurrency een betere of veiligere investering dan aandelen? Wel, zeker niet veiliger. Bij aandelen ligt er immers een “tastbaar” goed aan de basis van hun waarde: hoe goed een bepaald bedrijf het doet. Bij cryptocurrency is dat anders, want net zoals fiatgeld is er geen ondersteunende waarde die de prijzen bepaalt, het is meer gebaseerd op perceptie van gebruikers.
Dat leidt natuurlijk tot extreme volatiliteit, zoals bijvoorbeeld Dogecoin die dit jaar begon met een waarde van ongeveer €0,0008, om dan plots te stijgen tot maar liefst €0,06. Bij aandelen heb je dergelijke gigantische woekerwinst (of halveringen van de waarde) niet vaak, toch niet op zo’n korte termijn.
Maar ondanks deze volatiliteit kan je wel stellen dat cryptocurrency in het algemeen op lange termijn in waarde stijgt. Bij bijna elke cryptomunt is er een opwaartse trend te zien. Het klopt dus dat je op korte termijn gigantische winst én gigantische verliezen kan maken, maar op lange termijn zal je doorgaans vaak een gematigd tot goede winst boeken.
Als je het vergelijkt met de minder risicovolle beleggingen zoals obligaties, ETF’s of vastgoed, is cryptocurrency natuurlijk enorm veel onveiliger. Maar de winst van de veiligere beleggingen is dan ook navenant lager. Bij obligaties heb je geluk als je meer dan 3% winst per jaar maakt, terwijl je bij een gemiddelde cryptomunt al snel honderden tot zelfs duizenden procent winst kan maken op die tijd.
Kortom, deze mythe klopt min of meer, maar ze vertelt bijlange niet het hele verhaal.
Mythe #5: Cryptocurrency is gewoon een trend
Tot slot een zeer prominente mythe: is cryptocurrency niet gewoon een “rage”, een trend, een voorbijgaande mode waarover we binnen een paar jaar bijna niet meer zullen praten?
Nou, neen.
Ten eerste kunnen we aangeven dat de totale marktwaarde van cryptocurrency meer dan 2 biljoen dollar is. Dat is meer dan het BNP van veel landen. Een industrie van die waarde zal niet zomaar verdwijnen.
Elke dag komen er meer altcoins bij, elke dag investeren meer en meer mensen in cryptocurrency. De interesse hierin neemt toe, in plaats van af.
En al zeker nu het vertrouwen in banken en overheden op een wellicht onherstelbaar laag peil zit, gaan veel mensen op zoek naar alternatieve manieren voor zowel investeringen als betaalmethodes.
En daarbovenop is er nog het feit dat cryptocurrency slechts 1 toepassing is van de blockchain, een revolutionaire technologie die zonder twijfel de toekomst van onze maatschappij vorm zal geven.