Je zit in een sneltrein van interessante projecten, mooie kansen en andere belangrijke zaken. Wil je te veel?
Hoewel het (bijna) allemaal boeiend is, merk je ook dat je je gehaast voelt en het idee hebt dat je continu achter jezelf aanrent. Het had allemaal net iets sneller moeten gaan, net iets eerder af en je hebt net te weinig tijd om er rustig voor te gaan zitten.
Dus neem je geen rust en ren je gehaast verder. Je moet nu gewoon even door! Straks als dit project af is, dan komt er weer meer ruimte. Dan kun je achterstallig werk wegwerken en het wat rustiger aan doen. Althans, dat denk je…
Als je een beetje op mij lijkt, dan is bovenstaande manier van werken een gewoonte geworden. Dan gaat de drukte niet over en wordt het niet beter. Al voordat het een is afgerond zijn er allang weer nieuwe belangrijke klussen.
Waardevol werk bedenken voor een heel jaar
Als ik ‘s morgens de honden uitlaat, heb ik minstens 5 goede ideeën om mijn werk nog leuker, beter of kansrijker te maken. Deze 5 ideeën kosten mij gemiddeld 3 maanden om uit te werken. Dat is op zich niet zo’n probleem, alleen laat ik de volgende morgen weer de honden uit en heb ik weer … Het is voor mij dan ook geen enkel probleem om in een week tijd waardevol werk te bedenken voor een heel jaar.
Probleem is alleen dat je met zoveel dingen een beetje bezig bent, dat niets je volle aandacht en tijd krijgt. Je rondt niets af en veel projecten waar je aan begonnen bent sterven een zachte dood omdat er iets nog belangrijker overheen kwam, waar je de tijd en aandacht aan wilt geven.
Dat gaat ten koste van…
Dit gaat echter ten koste van je werkplezier en van de kwaliteit van je werk. Hoe leuk je werk ook is, hoe groot je ambities om het goed te doen ook zijn, als je blijft rennen ervaar je geen plezier en is er onvoldoende kwaliteit. En hoe sterk je je ook voorneemt om het rustiger aan te doen (na dit project), eigenlijk weet je dat het nooit rustiger zal worden, althans niet als je doorgaat zoals je nu doet.
Je moet dus iets veranderen. En daarvoor moet je doen wat je het meeste vreest: je moet kiezen! Moet dat? Nee, je moet natuurlijk niets. Maar als je wel weer plezier en voldoening wilt ervaren én succesvol wilt zijn in wat je doet, dan is kiezen de enige weg.
Hoe kies je dan?
- Kies voor niet meer dan 3 projecten tegelijk. Ga aan de slag met de meest interessante, kansrijke of belangrijke projecten.
- Richt je hierop. Besteed hier de tijd aan die je tot je beschikking hebt en ga door tot ze zijn afgerond. Het effect is dat het project eerder klaar is, je beter resultaat haalt en het meer energie oplevert. Pas als er 1 klaar is, bepaal je met welk volgende project je aan de slag gaat.
- En alle andere projecten die tussendoor op je pad komen? Alle goede plannen die je tussendoor bedenkt? Die zet je op een lijst. Als er een project is afgerond, dan kies je uit die lijst wat de volgende is die je oppakt.
Kortom: als er te veel is dat je boeiend vindt, moet je kiezen om te zorgen dat het boeiend blijft.
Bron en meer informatie: Callista Roelofs, De Waanbrekers.
Boekentip: Een betere balans tussen voelen, denken en doen.