Als je een eigen bedrijf hebt, is het je waarschijnlijk wel bekend dat je een zakelijke financiering aan kunt vragen. Heb je hier nog niet eerder gebruik van gemaakt? Dan twijfel je misschien of dit de juiste keuze is. Geen paniek, want je bent niet de enige. Om te voorkomen dat je achteraf spijt krijgt van je keuze, hebben wij hier drie tips op een rijtje gezet om te achterhalen of een financiering het juiste is voor je bedrijf.
1) Neem je financiën onder de loep
Wie een zakelijke financiering aanvraagt, gaat een schuld aan. Je investeert in je bedrijf met geleend geld en dat moet je terugbetalen aan de partij waarbij je de lening afsluit. Dit doe je door elke maand een deel van het geleende bedrag af te lossen. Zit je er niet op te wachten om zo’n verplichting aan te gaan? Neem de financiën van je bedrijf dan eens onder de loep. Misschien is er wel genoeg geld in kas om een investering met eigen vermogen te financieren.
Beschik je over voldoende eigen geld, maar blijft er na de investering nog maar weinig over? Dan kun je beter voor zakelijk financieren kiezen. Je hebt dan altijd geld achter de hand, waardoor je niet direct in paniek hoeft te raken als zich iets onverwachts voordoet. Als er voldoende werkkapitaal beschikbaar blijft, kun je bovendien investeren op momenten dat je kansen ziet. Je kunt er eventueel voor kiezen om een investering deels met eigen geld en deels met een lening te financieren. Je maandlasten vallen op deze manier lager uit.
2) Bereken of je een financiering kunt dragen
Je moet iedere maand een deel van het geleende bedrag aflossen als je een zakelijke financiering afsluit. Alleen als jij je hieraan houdt, heb je de lening aan het einde van de looptijd volledig afgelost. Het bedrag dat je betaalt bestaat niet alleen uit aflossing, maar ook uit rente. Hierdoor betaal je onderaan de streep altijd meer terug dan je leent. Het logische gevolg hiervan is dat je maandelijks ook een hoger bedrag betaalt.
Twijfel je of een zakelijke financiering het juiste is voor je bedrijf? Maak dan altijd eerst een berekening. Op deze manier ontdek je wat je per maand betaalt en dat helpt je om te bepalen of je de financiering kunt dragen. Wie een nauwkeurige inschatting van de kosten wil, kan zich het beste tot de website van een geldverstrekker richten. Hier kun je vaak berekenen wat een zakelijke financiering je per maand kost.
3) Onderzoek de mogelijkheden
Om zeker te weten of een financiering het juiste is voor je bedrijf, raden wij je aan de mogelijkheden te onderzoeken. Als je weet wat er allemaal mogelijk is, wordt het een stuk makkelijker om een keuze te maken. Een zakelijke lening is vooral geschikt om langlopende investeringen in je bedrijf te financieren, zoals de aankoop van een nieuwe machine of een nieuw voertuig. Wil je een bedrijfspand kopen? Sluit dan een hypotheek voor je bedrijfspand af.
Voor ondernemers die op de korte termijn geld nodig hebben, is zakelijk krediet interessant. Een geldverstrekker opent een rekening voor je en stort hier het geld op. Jij krijgt toegang tot deze rekening, waardoor je geld opneemt als je het nodig hebt. Deze financiering wordt bijvoorbeeld gebruik om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen.